Червен винен сорт Сира е известен в Австралия и страните от Новия свят. Може да го срещнете и под името Шираз. Сортът е с произход от Иран.
Освен във Франция, е разпространен и в Швейцария, Италия, Австралия, Калифорния (САЩ), ЮАР, Аржентина, Мексико и Чили.
През 2001 г. е засаден на малки площи и в България в района на град Любимец и в Сакар. През 2004 г. „Вила Любимец“ прави първата българска сира.
Ранен до средно зреещ сорт: в България гроздето узрява около средата на август. Лозите имат среден растеж и не дават високи добиви. Предпочита по-бедни, каменисти почви с добър дренаж. Устойчив на гъбични заболявания и на повечето заболявания по лозите.
Гроздът е малък до среден, цилиндрично-коничен, леко крилат, средно плътен. Зърната са средни по големина, леко овални, черни.
От Сира се правят висококачествени червени сортови вина, както и купажни вина и розета. Младите вина имат характерни тонове на виолетки, екзотични цветя, пушек, розмарин, мащерка, малина, боровинка и касис. Вината се отличават с много плътен, гранатов цвят с лилавеещи нюанси и с висока плътност. Имат голям потенциал за стареене. С остаряването си вината придобиват нови ароматни нотки на шоколад, тютюн и кожа. Във Франция, в долината на река Рона от Сира правят известните тъмни вина "Hermitage" и "Cote Rotie", като в тях се добавят за аромат и малки количества Вионие. Сортът се отглежда повсеместно в цяла Южна Франция, където се използва в купажни вина. Пренесен и засаден в Австралия през ХІХ век, днес Сира е най-разпространеният червен сорт в Австралия, станал емблематичен за австралийските винопроизводители.